Ambassadeur

De afgelopen weken kreeg ik van veel mensen te horen dat ze mij met Lombok associëren. In zo’n mooie wijk vind ik dat een eer. Maar ik vind het ook grappig. Mijn eerste 38 jaar woonde ik niet hier. En tot mijn 37,5 jaar had ik nooit van deze wijk gehoord. Maar 11 jaar later blijk ik één te zijn geworden met deze wijk.

Het zal wel aan mijn boeken liggen, aan mijn gewandel hier en aan mijn enthousiaste verhalen over deze gave buurt. Volgens een paar vrienden ben ik een ambassadeur voor Lombok. Gaaf om te horen, al klopt het eigenlijk niet. Een ambassadeur woont niet in het land dat hij vertegenwoordigt. Maar ik woon wel gewoon in deze wijk.

Nou ja, nog wel.

In de zomervakantie ga ik verhuizen naar De Schepenbuurt. Ook Utrecht-West, maar wel een heel ander stukje Utrecht-West.

Ja, ik ga Lombok verlaten. Na 11 jaar hier met heel veel plezier te hebben gewoond, is het tijd voor een nieuwe stap. Een huis met meer kamers, en minder kosten.

Al aardig wat vrienden en kennissen hebben van mijn verhuisplannen gehoord. En sommigen schrokken van dit nieuws. Die dachten dat ik Lombok nooit zou verlaten. Maar ja, dat dachten sommige bewoners van de Eindhovense wijk Tongelre ook, toen ik na 20 jaar deze wijk voor Utrecht verruilde. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat minder mensen me daar kenden. De wijk leende zich gewoon minder voor boeken, wandelingen en enthousiaste verhalen. Tongelre had veel minder charme dan Lombok. Charme die ik in De Schepenbuurt dan ook … nee, niet zal missen. Want ik blijf er nog veel komen. Onze Lombokkertjes blijven gewoon op De Parkschool, waardoor ik nog zeker vijf keer per week hier kom. Ik heb er vrienden die ik blijf bezoeken. Bovendien blijven de buren de beste buren, waar ik ook woon. En dan de Kanaalstraat, daar kan ik vast niet zonder. Ik weet dan ook zeker dat ik het in De Schepenbuurt nog veel over Lombok zal hebben. Als een echte ambassadeur.

Maar ondertussen vergeet ik niet te genieten van mijn nieuwe wijk. Ik zal er weer veel wandelen. En dat boek komt er ook wel. En dan te bedenken dat ik een half jaar geleden nog niet over deze wijk had gehoord. Net zoals bij Lombok. Dat belooft wat voor mijn nieuwe wijk.

Joost Mangnus