Utrecht Craft Beer

Je hebt ze misschien al in de wijk zien hangen; de ronde gele stickers van Utrecht Craft Beer Tours. Afgelopen vrijdag lanceerden zij hun nieuwste bier dat de naam draagt van een van de buurten in Utrecht West; Nieuw Engeland IPA. Wij namen alvast een kijk… slokje.

Om 21.00 uur kom ik aan bij Bij Bram. Ik ben vrijwel de eerste van de genodigden en ik knoop een gesprekje aan met de brouwers. Het idee komt van Frank Beunk: “Ik woon zelf in Nieuw Engeland en heb vroeger thuis wel eens bier gebrouwen. Ongeveer een jaar geleden ben ik met Utrecht Craft Beer Tours begonnen en het leek me cool om daar ook een eigen bier te presenteren, dus toen ben ik in contact gekomen met Étienne.”

Frank heeft de Nieuw Engeland IPA ‘Hoop & Eendracht’ samen gebrouwen met Étienne Vermeulen; de Bebaarde Brouwer: “We hebben samen nagedacht over welke smaak we wilden en daar heb ik een recept bij bedacht.” Frank: “We stonden echt letterlijk samen boven het brouwvat. Dat brouwen doen we bij Eleven Brewery in Utrecht.”

Hoop & Eendracht staat voor samenwerking

Op het etiket zien we een portret van de Utrechtse ontdekkingsreiziger Olivier van Noort. Met zijn schepen ‘Hoop’ en ‘Eendracht’ vertrok hij vanuit Rotterdam als de eerste Nederlander die rond de wereld zeilde.

Wat meteen opvalt is de frisse, fruitige smaak van het bier. Étienne: “We gebruiken hoppen met dezelfde aroma’s en oliën als in sinaasappel zitten. We gebruiken veel andere mouten dan je normaal gebruikt. Veel havermout en tarwe. Er zit ook héél veel Amerikaanse hop in. We wilden een bier maken dat niet te bitter is en ook meer toegankelijk is voor vrouwen. Een lekker fris biertje voor de zomeravond.” Wat ook opvalt is dat het een troebel bier is. “We hebben heel lang ons best gedaan om zo helder mogelijk bier te krijgen en sinds een paar jaar is ‘hazy’ bier populair en nu is het dus heel moeilijk om goed troebel bier te maken. Maar dat is ons gelukt denk ik.”

Wil jij weten hoe Nieuw Engeland smaakt? Vanaf 14 mei is het bier verkrijgbaar bij Café Lombok, Drie Meter Bier en De Bierverteller. Maar je moet er snel bij zijn. Er is pas 500 liter, maar aan de reacties van het testpanel te zien, mogen de brouwers dit snel gaan aanvullen.

Tekst en beeld: Thomas Duiker