Weer lekker schrijven over mijn wijk

10 jaar woon ik nu al in Lombok. Nou ja, al … eigenlijk woon ik er pas 10 jaar. Veel te kort, denk ik wel eens. Was ik hier maar eerder komen wonen, denk ik dan. In deze leuke, vrolijke, fijne, charmante wijk. Met zijn mooie mensen.

Op de allereerste dag dat ik hier woonde – op 1 augustus 2008 – wist ik het meteen: ik ben een Lombokker. Terwijl ik me de 38 jaar daarvoor altijd een Brabander had genoemd. Oh, in Eindhoven en omgeving had ik het ook goed. Heb ik lekker geleefd. Maar niet zo goed en lekker als hier. Het voordeel van eerst daar wonen, is dat ik nu vergelijkingsmateriaal heb. Ik weet nu waar het fijner is. Hier.

Het eerste halfjaar dat ik in Lombok woonde, liep ik met open mond door de wijk. Wauw, wat gaaf is het hier. Wat interessant. Wat grappig. Wat heerlijk. Wat spannend. Wat geweldig. Nadat ik alle indrukken verwerkt had, wist ik het zeker: hier moet ik over schrijven. En dat heb ik gedaan.

Vooral de eerste jaren schreef ik wekelijks over de wijk. Dat werd geplaatst op de site Lombox.nl. Later schreef ik wat minder, maar ik bleef schrijven. En ondertussen tekende ik ook over Lombok. Ik maakte er veel foto’s. Steeds vaker schreef ik korte tekstjes. Gedichtjes. Overpeinzingen. Zomaarietsjes. Alles wat ik schreef – en een klein gedeelte van wat ik heb getekend en gefotografeerd – heb ik gebundeld in Lombok-boeken.

Ik heb er nu 8 uitgegeven. De eerste was ‘Een jaar Lombok’. De laatste ‘Mijn Lombok’. Maar dat is ook al weer een paar jaar geleden. De laatste jaren heb ik niet meer geschreven. Ja, ik ben gestopt met schrijven over de wijk. Doordat ik even wat anders wilde. Door drukke werkzaamheden. Door de kinderen. En door – laat ik eerlijk zijn – andere smoesjes. Want eigenlijk is er geen goede reden om niet te schrijven over Lombok. Over haar eigenaardigheden. Over haar winkels. En vooral over haar mensen. Ik ben heel blij dat ik dat nu weer ga doen.

Joost Mangnus

NB: Nog even over die Lombok-boeken: je kunt ze nog gewoon bij mij bestellen. Koop ze niet voor mij, maar voor het andere Lombok. Of eigenlijk het echte Lombok: het Indonesische eiland waar onze wijk haar naam aan heeft te danken. En dat getroffen is door 5 aardbevingen. Als je een Lombok-boek koopt (à € 5,-), gaat de complete opbrengst naar ‘Lombok voor Lombok’, dat mensen op het eiland steunt.