Een reis door het heden, verleden en toekomst van Utrecht-West. Voor het tweede jaar op rij gaat Culturele Zondagen de wijk in. Op 14 april staan Lombok, Nieuw Engeland, Oog in Al, Halve Maan, Schepenbuurt, Welgelegen en het Cartesius- en Werkspoorgebied centraal.

In het programma, mede samengesteld met bewoners en initiatieven uit de wijk, worden herinneringen gedeeld, ervaar je het leven van vandaag de dag, en wordt vooruitgeblikt aan de hand van mooie toekomstplannen. Waar liggen de wortels, wat geeft kleur aan de huidige identiteit en het karakter van de verschillende buurten? Nieuwe en oude verhalen komen tot leven in de vorm van ontmoetingen met bewoners, gedichten, lezingen, theater, tentoonstellingen, film, rondleidingen en optredens.

Waarom Utrecht-West?

Waarom eigenlijk Utrecht-West als locatie? Organisator Culturele Zondagen: “Utrecht-West is een zeer divers gebied, met een rijk historisch verleden, een dynamisch heden en volop in ontwikkeling naar de toekomst. De verschillende buurten staan daarmee wat ons betreft ook symbool voor de veranderende identiteit van Utrecht als stad. Deze identiteit wordt voor een belangrijk deel gevormd door verhalen. Met de Culturele Zondag Go West willen we laten zien waar Utrecht-West voor staat. Daarbij willen we juist ook op zoek naar de ‘wortels’ in het verleden; welke sporen uit het verleden zijn nog zichtbaar?”

Geschiedenis van de wijk West

Utrecht-West stond aan het eind van de 19e eeuw vooral bekend als ‘de velden buiten Catharijne’. Behalve een paar boerderijen, een molen, wat kleine werkplaatsen, een kazerne en een herberg bij Den Hommel stond er nog niet veel. Toen fabrieken als de Jaffa machinefabriek en Douwe Egberts gebouwd werden, kwam daarmee ook het personeel. Dit was het begin van de opbouw van een aantal woonwijken, Lombok voorop gevolgd door Oog in Al. Rond de Cartesiusweg ontstond een nieuw industrieterrein. De fabrieken van Werkspoor vormden het kloppend hart en later werden de bedrijfshallen van Centraal Autoherstel Bedrijf eraan toegevoegd.

De Anthoniuskerk in de Kanaalstraat. Foto: Utrechts Archief

Veranderingen

Gedurende de jaren hebben de wijken een transformatie doorgemaakt. Oog in Al en Lombok zijn lang twee werelden gebleven, maar hun levens zijn in de loop der jaren steeds meer met elkaar vervlochten. De bruisende en creatieve buren van het Werkspoor- en Cartesiusgebied zitten nu volop in transitie en werken aan een nieuwe functie en betekenis voor de stad. Go West staat voor het ontdekken en ervaren, voor verrassing en avontuur.

Creatieve broedplaats Cartesiushof. Foto: Jelmer de Haas.

Programma

Samen met bewoners en buurtinitiatieven is een programma samengesteld dat laat zien waar West voor staat. Kenners en ooggetuigen vertellen over het werken en leven in de beginjaren van West, ga mee op een van de vele excursies en maak kennis met bewoners en ondernemers die werken aan hun dromen voor West. Stap bijvoorbeeld bij Joost Mangnus op de trein die door Lombok rijdt of luister in het Stadsklooster naar de Podcasts die Peter de Koning en Rebecca Wolf maakten. Het volledige programma vind je op www.culturelezondagen.nl.