De leefstraat: van filmavond tot wijnproeverij

Deze zomer was een deel van de Malakkastraat in Lombok een maand lang een leefstraat. “Zelfs mensen die in het begin niet meteen enthousiast waren, schoven uiteindelijk aan bij het avondeten.”

Een leefstraat is een (deel van een) afgesloten straat die bewoners zelf op een creatieve manier mogen inrichten en gebruiken. Voor de auto is het tijdelijk verboden terrein. Bewoners kunnen elkaar zo makkelijk ontmoeten en kinderen krijgen ruim baan om te spelen.

Camping Malakkastraat

Lilian Vrolijk kwam met het idee van de leefstraat in de Utrechtse wijk Lombok. Ze vertelt: “Ik had het concept van de leefstraat een keer op internet zien staan en het leek me een leuk idee voor onze straat. Zeker omdat de bewoners hier al veel buiten zitten. We noemen onszelf altijd gekscherend ‘Camping Malakkastraat’.”

Initiatievenfonds

Via het Initiatievenfonds van de gemeente heeft Lilian samen met een aantal andere bewoners een plan ingediend. “Je kunt natuurlijk niet zomaar een straat afsluiten voor verkeer. Er moet wel genoeg draagvlak onder de rest van de bewoners zijn. Soms zijn mensen bijvoorbeeld bang voor geluidsoverlast of vragen zich af waar ze hun auto dan moeten parkeren. Daar moet je het natuurlijk met elkaar over hebben. Gelukkig waren hier veel mensen enthousiast.” En dus toverde Lilian de Malakkastraat van half juli tot en met half augustus om tot een klein paradijsje, met subsidie van de gemeente.

Meer verbondenheid

Lilian: “We hadden een heel programma voor jong en oud: yoga, bingo, een Italiaanse avond, pannenkoeken eten, een voorleesavond, een filmavond en een jamsessie samen met de Voorkamer. Je kunt het zo gek niet bedenken. Op de laatste dag heeft een buurvrouw van 80 zelfs meegedaan met action painting. Dat is toch geweldig. Zelfs bewoners die in het begin niet zo enthousiast waren, schoven later aan bij de picknicktafels. Het zorgt echt voor verbondenheid.
We hebben ook in andere straten geflyerd om mensen te laten aanschuiven. Een Pakistaanse jongen uit het centrum had ons verhaal op Facebook gezien en sloot aan voor een spelletjesavond.”

Volgend jaar weer?

En is het voor herhaling vatbaar? “De leefstraat is een goede manier om te ontdekken wat je met een straat kunt doen zonder auto’s”, vertelt Lilian. “De kinderen hebben heerlijk kunnen spelen en je gaat ook nadenken over het delen van je auto met buurtgenoten. Wat mij betreft gaan we dit volgend jaar weer doen. Maar eerst maar eens evalueren met z’n allen.”

Enthousiast geworden?

Wil jij van jouw straat volgend jaar ook een leefstraat maken? Kijk dan op de site van de gemeente naar de voorwaarden.

Tekst: Kim Nelissen. Beeld: Thomas Duiker.