Equality Is Not Justice 01

‘Equality is not justice’ is de titel van de eerste foto-expositie van de 26-jarige fotograaf Mirwais Sahak. Sahak maakte portretfoto’s van de bewoners van het asielzoekerscentrum aan de Haydnlaan. “Omdat hij de hele dag met zijn camera rond liep, dacht ik dat hij een journalist was,” vertelt een van de geportretteerde bewoners. “Later kwam ik er achter dat Mirwais ook hier woonde.” 

Sahak: “Mijn eerste foto’s maakte ik in Afghanistan van mijn toenmalige vriendjes. En ik zette mezelf ook vaak op de foto. Ik was toen 12 jaar oud. Ik maakte daar ook veel natuurfoto’s, maar in Nederland werd ik meer aangetrokken tot het maken van portretfoto’s. In het asielzoekerscentrum zag ik al die verschillende gezichten uit verschillende landen, maar wel allemaal mensen. Ik zou ooit graag portretten maken van allerlei verschillende gelovigen. Ik hoorde dat er 4200 verschillende godsdiensten zijn. Ik ben geïnteresseerd in mensen. Ik wil ook juist die verschillen laten zien, en daarmee ook dat we allemaal mens zijn.

5 vragen

In het azc maakte ik foto’s van de mensen om me heen en stelde ze allemaal vijf vragen. Er zijn portretten van mensen uit diverse landen: uit Afghanistan, Cuba, Eritrea, Irak. Op het eerste oog lijkt iedereen gelijk: het zijn allemaal vluchtelingen. Toch krijgt de ene wel snel een status, gaat de ander terug terwijl een derde blijft en in illegaliteit leeft. De volgende keer wil ik een serie waarbij elke geportretteerde uit een ander land komt. Ik zou dan ook het liefst alles graag zelf doen. Ik heb nu meegelopen met een aantal Nederlandse fotografen en het was geweldig om van hen te leren.

Equality Is Not Justice 03

Rechtvaardigheid en gelijkheid

Deze expositie gaat over rechtvaardigheid en gelijkheid. Sommige mensen geloven dat de betekenis van rechtvaardigheid is, dat gelijkheid moet worden gerespecteerd. Ik geloof dat dat niet zo is. In rechtvaardigheid is gelijkheid nooit een voorwaarde. Rechtvaardig is dat je kijkt wie iets verdient en wie iets als eerste nodig heeft. Met deze fotoserie wil ik mensen aanzetten na te denken over deze twee begrippen.”

Duur van de expositie

De foto’s zijn tot 2 maart te bekijken in De Voorkamer aan de Kanaalstaat 225. Openingstijden van De Voorkamer: maandag, dinsdag en woensdag van 19.30 tot 21.30.

Equality Is Not Justice 02

Tekst: Peter de Koning
Beeld: Thomas Duiker