Vanmiddag hadden we hoog bezoek in Lombok. Koning Willem Alexander woonde de lancering van een bijzonder deelauto-platform bij. 

De parkeerplaatsen van het Muntplein (Leidsekade bij de Abel Tasmanbrug) stond vanmiddag vol met splinternieuwe auto’s. 8 witte aan de huizenkant. 4 blauwe aan de kant van het Merwedekanaal. Alle 12 auto’s waren auto’s van We Drive Solar. Allemaal Renault ZOE’s, elektrische auto’s die voor 100% rijden op de kracht van de zon.

Zonne-energie opslaan én terugleveren

Om de blauwe Renaults draaide het deze middag. Dit zijn niet zomaar deel-auto’s, maar directionele deel-auto’s. Deze auto’s kunnen niet alleen zonne-energie opslaan, maar ook energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit duurzame energie-en mobiliteitecosysteem is ontwikkeld door Renault en We Drive Solar, het bedrijf dat bedacht en opgericht is door Lombokker Robin Berg. Geen wonder dat dit deelplatform van elektrische auto’s geopend werd in Lombok.

Wereldprimeur

Omdat het een wereldprimeur was, kwam de koning hiervoor naar Utrecht. Vanuit het Muntgebouw stak Willem-Alexander de Abel Tasmanbrug over. Hij zwaaide even naar de mensen, deed wat officiële plichtplegingen, en stapte toen samen met Berg in de linker blauwe Renault. De koning achter het stuur. Langzaam reed hij de deelauto naar achter. Hij zwaaide uit het open raampje, en weg was hij. En toen stonden er nog maar 3 blauwe auto’s op het Muntplein. Maar wel 3 unieke blauwe auto’s.

Tekst: Joost Mangnus Beeld: Thomas Duiker en Joost Mangnus.