De Strakke Hand maakt nieuwe muurschildering Westplein

Twee weken zijn Michiel Meulemans en zijn team ermee bezig geweest; De Slapende Mars, de nieuwste muurschildering van Utrechtse kunstenaars De Strakke Hand is vanaf deze week te bewonderen op het Westplein. Dit is het tweede werk, in de serie met het thema Caravaggio. Het eerste, De Luitspeler vind je in Kanaleneiland.
Strakke Hand Westplein 03
Het schilderij van Hendrick ter Brugghen uit 1629 komt uit de collectie van het Centraal Museum. Michiel: “Dit hebben we eerst gedigitaliseerd naar een lijntekening die wij vervolgens projecteren op de muur. Op deze manier kunnen wij een oppervlak van zulke afmetingen goed uitmeten. Daarna begint het echte werk.” De speciale verf wordt op de muur gemengd en mede door de coating die er straks nog op komt, blijft het werk in principe eeuwig houdbaar. “Mijn dochtertje is nu 6 weken en hopelijk kan zij over 10 jaar nog zien wat wij hier gemaakt hebben”.
Strakke Hand Westplein 02
“Mooi om te zien hoe trots bewoners zijn als hun woning beschilderd wordt.”
Mensen zijn altijd heel trots als hun woning of wijk zo versierd wordt. “De bewoner van dit pand heeft zelfs een sleutel laten bijmaken zodat we hun huis in konden als dat nodig was.”
Momenteel zijn Michiel en de andere kunstenaars bezig met de locatie voor het derde werk in deze serie. Die zal straks te zien zijn in Overvecht.

Koning Willem Alexander op bezoek in Lombok

Vanmiddag hadden we hoog bezoek in Lombok. Koning Willem Alexander woonde de lancering van een bijzonder deelauto-platform bij. 

De parkeerplaatsen van het Muntplein (Leidsekade bij de Abel Tasmanbrug) stond vanmiddag vol met splinternieuwe auto’s. 8 witte aan de huizenkant. 4 blauwe aan de kant van het Merwedekanaal. Alle 12 auto’s waren auto’s van We Drive Solar. Allemaal Renault ZOE’s, elektrische auto’s die voor 100% rijden op de kracht van de zon.

Zonne-energie opslaan én terugleveren

Om de blauwe Renaults draaide het deze middag. Dit zijn niet zomaar deel-auto’s, maar directionele deel-auto’s. Deze auto’s kunnen niet alleen zonne-energie opslaan, maar ook energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit duurzame energie-en mobiliteitecosysteem is ontwikkeld door Renault en We Drive Solar, het bedrijf dat bedacht en opgericht is door Lombokker Robin Berg. Geen wonder dat dit deelplatform van elektrische auto’s geopend werd in Lombok.

Wereldprimeur

Omdat het een wereldprimeur was, kwam de koning hiervoor naar Utrecht. Vanuit het Muntgebouw stak Willem-Alexander de Abel Tasmanbrug over. Hij zwaaide even naar de mensen, deed wat officiële plichtplegingen, en stapte toen samen met Berg in de linker blauwe Renault. De koning achter het stuur. Langzaam reed hij de deelauto naar achter. Hij zwaaide uit het open raampje, en weg was hij. En toen stonden er nog maar 3 blauwe auto’s op het Muntplein. Maar wel 3 unieke blauwe auto’s.

Tekst: Joost Mangnus Beeld: Thomas Duiker en Joost Mangnus. 

Schimmelplein 1957

Fototentoonstelling voor de ramen van bewoners Nieuw Engeland

Lot van Hooijdonk, wijkwethouder voor Utrecht West, opent op vrijdag 8 maart een fototentoonstelling in Nieuw Engeland. In deze buurt zijn 100 historische foto’s verspreid: ze staan bij bewoners thuis voor het raam op de plek waar ze destijds zijn gemaakt.

De Utrechtse wijk Nieuw Engeland bestaat (ongeveer) 100 jaar. In 1911 werden de eerste bewoners geregistreerd, halverwege de jaren 30 werd de wijk voltooid. Wijkbewoner en historicus Eddy Habben Jansen schreef in 2016 het boekje Tussen spoor en pastoor, De geschiedenis van de Utrechtse wijk Nieuw Engeland. Foto’s uit dat boekje zijn nu te zien in de tentoonstelling, aangevuld met ander archiefmateriaal en foto’s die oud-bewoners deelden via Facebook.

Bilderdijkstraat

Nieuwbouwwijk

Nieuw Engeland is een van de eerste nieuwbouwwijken ten westen van de stad, langs de spoorlijn richting Gouda. Er wonen aanvankelijk veel katholieken. De enorme kerk aan het Schimmelplein symboliseerde de sterke Roomse oriëntatie, die ook in de tentoonstelling duidelijk naar voren komt. Vanaf de jaren zestig vestigden ‘gastarbeiders’, studenten en creatievelingen zich in de wijk.

H.J. Schimmelplein

Het hart van Nieuw Engeland is altijd het H.J. Schimmelplein geweest, dat eind vorige eeuw een ingrijpende renovatie heeft ondergaan. Bewoners organiseren hier allerlei activiteiten, zoals een muziekfestival, een rommelmarkt en een groot jaarlijks kinderfeest, het suikerspinfeest. Tot vreugde van de bewoners is er sinds een paar jaar ook een eetcafé met een terras gevestigd. Café Bij Bram heeft ook een aantal foto’s geadopteerd.

Schimmelplein 1957

Katholieke kerk

‘Wie de geschiedenis kent, kijkt met andere ogen naar zijn eigen buurt, bijvoorbeeld naar al die huizen waar vroeger winkels zaten’, zegt auteur Eddy Habben Jansen. ‘Jarenlang had de kerk hier veel invloed. Maar begin jaren negentig zamelden bewoners handtekeningen in om de leegstaande katholieke kerk te laten slopen. En nu hoor je mensen zeggen: wat zonde van die mooie kerk…’

In de vensterbank

De tentoonstelling is een initiatief van buurtbewoners, gefinancierd met een bijdrage uit het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht. ‘Bewoners meldden zich enthousiast aan om een foto in hun vensterbank te zetten’, zegt bewoner Donald Suidman, die samen met Eddy Habben Jansen de 100 foto’s in de wijk heeft verspreid. ‘Sommige foto’s staan precies op de plek waar ze zijn gemaakt. Zoals die van de onderduikers op Hasebroekstraat 35 en de putjesschepper op de hoek van de Potgieterstraat.’

BijBram

‘Bij Bram’: smullen in nieuw restaurant in Nieuw Engeland

BijBram

Sinds 5 weken zit er een nieuw restaurant in onze wijk: ‘Bij Bram’. We waren nieuwsgierig en gingen 14 februari een hapje eten bij onze nieuwe buurtgenoten.

Eigenaar Bram is geen onbekende in de wijk. Eerder werkte hij bij café Lombok aan de Vleutenseweg, later werd hij bedrijfsleider bij Italiaans restaurant Cucina Chanti aan het H.J. Schimmelplein. De eigenaresse sloot dat laatste restaurant eind 2018 en zette het pand te koop. Bram doopte de zaak om tot ‘Bij Bram’ en runt deze nu samen met zijn zus Eva.

Buurtfunctie

“Met het restaurant willen we echt een buurtfunctie vervullen,” vertelt Eva. “Gewoon een soort eetcafé waar je als buurtbewoner regelmatig een hapje komt eten.” En die missie is geslaagd, want als wij er donderdag einde middag binnenvallen, vult het restaurant zich al snel. Bram en Eva hebben er duidelijk plezier in. Iedereen krijgt een warm welkom en het voelt een beetje als een huiskamer. Het uitzicht op het Schimmelplein is vooral in de avond erg mooi, dus we zijn blij met ons plekje bij het raam.

Het restaurant is knus ingericht.

Heerlijk malse kip en kruidige Indiase dahl

De menu-kaart is simpel met een keuze uit 4 hoofdgerechten en 4 nagerechten. Daarnaast kun je nog kiezen uit allerlei tapashapjes, zoals garnalenkroketten, pannenkoekjes met pekingeend, saté en springrolls. En natuurlijk is er een kindermenu. Als hapje vooraf krijgen we falafel met tahin. Thomas, een echte vleeseter, merkt terecht op dat je met dit eten geen vlees nodig hebt. Als hoofdgerecht kies ik voor vegetarische dahl (een Indiaas gerecht gemaakt van linzen) en Thomas voor een halve kip.

Krokante falafel.

En het is genieten geblazen. Je hoeft maar naar de kip te kijken en hij valt uit elkaar van malsheid. Hij heeft dan ook uren gegaard in de oven vertelt Eva. De dahl is lekker kruidig en licht pittig. Als toetje nemen we cheesecake (met een heerlijk gekaramelliseerd laagje bovenop) en ouderwetse dame blanche. We kunnen niets anders zeggen: we zijn fan! Hier gaan we zeker vaker eten.

Pittige dahl met frisse yoghurt. Perfecte combi.

Wisselende menu-kaart

We zijn benieuwd wat er de volgende keer op de kaart staat. ‘Bij Bram’ gaat de menukaart namelijk regelmatig aanpassen. Eva: “Veel mensen komen hier een paar keer per maand borrelen of dineren en dan is het leuk als de kaart af en toe wisselt. Maar omdat we net open zijn, laten we de kaart voorlopig nog even zoals hij nu is.”

Openingstijden

Nieuwsgierig geworden naar ‘Bij Bram’? Je vindt het restaurant aan het H.J. Schimmelplein 1. Het is open van dinsdag tot en met zondag van 15.00 uur tot 23.00 uur. Meer info vind je op hun site bij-bram.nl.

Tekst: Kim Nelissen 
Beeld: Thomas Duiker en Kim Nelissen 

Equality Is Not Justice 01

Foto-expositie in De Voorkamer

Equality Is Not Justice 01

‘Equality is not justice’ is de titel van de eerste foto-expositie van de 26-jarige fotograaf Mirwais Sahak. Sahak maakte portretfoto’s van de bewoners van het asielzoekerscentrum aan de Haydnlaan. “Omdat hij de hele dag met zijn camera rond liep, dacht ik dat hij een journalist was,” vertelt een van de geportretteerde bewoners. “Later kwam ik er achter dat Mirwais ook hier woonde.” 

Sahak: “Mijn eerste foto’s maakte ik in Afghanistan van mijn toenmalige vriendjes. En ik zette mezelf ook vaak op de foto. Ik was toen 12 jaar oud. Ik maakte daar ook veel natuurfoto’s, maar in Nederland werd ik meer aangetrokken tot het maken van portretfoto’s. In het asielzoekerscentrum zag ik al die verschillende gezichten uit verschillende landen, maar wel allemaal mensen. Ik zou ooit graag portretten maken van allerlei verschillende gelovigen. Ik hoorde dat er 4200 verschillende godsdiensten zijn. Ik ben geïnteresseerd in mensen. Ik wil ook juist die verschillen laten zien, en daarmee ook dat we allemaal mens zijn.

5 vragen

In het azc maakte ik foto’s van de mensen om me heen en stelde ze allemaal vijf vragen. Er zijn portretten van mensen uit diverse landen: uit Afghanistan, Cuba, Eritrea, Irak. Op het eerste oog lijkt iedereen gelijk: het zijn allemaal vluchtelingen. Toch krijgt de ene wel snel een status, gaat de ander terug terwijl een derde blijft en in illegaliteit leeft. De volgende keer wil ik een serie waarbij elke geportretteerde uit een ander land komt. Ik zou dan ook het liefst alles graag zelf doen. Ik heb nu meegelopen met een aantal Nederlandse fotografen en het was geweldig om van hen te leren.

Equality Is Not Justice 03

Rechtvaardigheid en gelijkheid

Deze expositie gaat over rechtvaardigheid en gelijkheid. Sommige mensen geloven dat de betekenis van rechtvaardigheid is, dat gelijkheid moet worden gerespecteerd. Ik geloof dat dat niet zo is. In rechtvaardigheid is gelijkheid nooit een voorwaarde. Rechtvaardig is dat je kijkt wie iets verdient en wie iets als eerste nodig heeft. Met deze fotoserie wil ik mensen aanzetten na te denken over deze twee begrippen.”

Duur van de expositie

De foto’s zijn tot 2 maart te bekijken in De Voorkamer aan de Kanaalstaat 225. Openingstijden van De Voorkamer: maandag, dinsdag en woensdag van 19.30 tot 21.30.

Equality Is Not Justice 02

Tekst: Peter de Koning
Beeld: Thomas Duiker

Plan Einstein

Asielzoekers en buurtbewoners volgen samen cursussen

Plan Einstein

In het asielzoekerscentrum aan de Joseph Haydnlaan kunnen bewoners sinds kort samen met buurtgenoten cursussen volgen. Later dit jaar komen er ook jongeren in het complex wonen. Doel: meer interactie met de buurt. 

Het concept komt uit Overvecht waar eerder ‘Plan Einstein’ werd gelanceerd. In het tijdelijke asielzoekerscentrum woonden asielzoekers samen met jongeren en ondernamen ze gezamenlijk allerlei activiteiten. Ook werden cursussen georganiseerd: Engels en ondernemen. De cursussen hadden tot doel om de asielzoekers voor te bereiden op een plek in de Nederlandse samenleving/dan wel op hun terugkeer naar het land van herkomst. De cursussen werden ook opengesteld voor buurtbewoners en hier maakten ze goed gebruik van. Zo ontstond er een leuke interactie tussen de bewoners van het AZC en de buurt.

Eerste cursussen

Het AZC in Overvecht is inmiddels weer gesloten en het idee is om hetzelfde concept neer te zetten in het AZC op de Joseph Haydnlaan. De eerste stap hierin zijn de cursussen, die deze maand van start zijn gegaan.

Wethouder Maarten van Ooijen nam een kijkje:

Ontmoetingsruimtes

Later dit jaar komen ook jongeren op het complex wonen en richt het AZC ontmoetingsruimtes in. Op die manier moet nog meer interactie met de buurt tot stand gaan komen.

Meer informatie vind je op Plan-Einstein.nl

Auteur: Kim Nelissen

Spinoza Buurt Bestuurt

Buurt Bestuurt in Spinozabuurt: presentatie op 2 februari

Spinoza Buurt Bestuurt

Het Spinozaplantsoen en de aangrenzende straten hebben de Utrechtse primeur van het initiatief Buurt Bestuurt. Bewoners, gemeente en politie werken samen aan een leefbare wijk. Op 2 februari presenteert het initiatief zich aan de buurt.

Buurt Bestuurt is al jaren een groot succes in Rotterdam. Bewoners bespreken in een vergadering de belangrijkste punten die zij anders willen in hun wijk. Gemeente en politie helpen hen dit te realiseren.
De Spinozabuurt is een levendige, initiatiefrijke buurt. De ideale buurt voor Buurt Bestuurt dus. Op zaterdag 2 februari om 13:00 uur presenteert het initiatief zich in de speeltuin van het Spinozaplantsoen. Maak kennis onder het genot van een kop soep en sluit je aan!

Lancering van WestSideStories

28 januari was het zover: toen ging deze site officieel live! Dat vierden we samen met wijkwethouder Lot van Hooijdonk, leden van wijkbureau West, raadsleden, onze redactie, een paar geïnterviewden én reporters van buurtkrant de Buurtblinker. 

De lancering van WestSideStories vond plaats in Landhuis in de stad. Die locatie kozen we niet voor niets, want op het terras van deze mooie plek in Oog in Al ontstond het idee voor onze website. Oprichters Thomas Duiker en Kim Nelissen zaten daar begin 2018 toen ze een man ontmoetten die al 40 jaar in de wijk woont. Hij had prachtige verhalen te vertellen. Wat als andere wijkbewoners die verhalen nou ook zouden kunnen horen? WestSideStories was geboren. We wilden de livegang dus graag op deze voor ons bijzondere plek vieren.

Wauw

Nadat Lot van Hooijdonk het rode lint van het scherm verwijderde, gaf Thomas een korte rondleiding door de site. We lieten de nieuwsrubriek zien en ons eerste video-interview met kunstenares Sandra Westgeest. En we legden uit hoe de interactieve kaart werkt. Veel enthousiaste reacties (‘wauwww’ klonk door de zaal), vooral op de kaart. Dat is voor ons dan ook echt het pronkstuk van de site:-)

Buurtblinker

Reporters Amal en Nisrine van Buurkrant de Buurtblinker  vroegen ons na de presentatie de hemd van het lijf. En dat deden ze goed! We zijn benieuwd naar het interview dat in de volgende Buurtblinker verschijnt. En wij gaan natuurlijk ook een mooie reportage schieten over de redactie van deze leuke buurtkrant. Mooi om op deze manier samen te werken.

We wensen iedereen veel plezier met onze site!

Website van wijkgenote genomineerd voor Geschiedenis Online Prijs 2019

Oog in al in Beeld

De website Oog in Al in beeld maakt kans om de Geschiedenis Online Prijs te winnen. Je kunt nog tot 31 januari stemmen.

De Geschiedenis Online Prijs is bedoeld voor leuke, mooie en toegankelijke websites over geschiedenis. De site Oog in Al in beeld (https://www.ooginalinbeeld.nl) gaat over de geschiedenis van Oog in Al, Halve Maan en Welgelegen. Wijkgenote Anne Wist beheert de site zelf. Op site plaatst Anne oude foto’s met mooie verhalen.

Opboksen tegen grote concurrenten

Er is een publieksprijs en een juryprijs. Anna kan nog steeds stemmen gebruiken, want zoals ze op haar Facebookpagina zegt: “Een lastige opgave om op te boksen tegen grotere, professionelere websites die meer mankracht, volgers, bezoekers en geld hebben.”

Stemmen maar

Dus breng je stem uit! Dat kan hier (https://geschiedenisonlineprijs.nl ) nog tot 31 januari. Op donderdag 7 februari worden de prijzen uitgereikt in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Groene vingers gezocht voor buurttuin Spinozaplantsoen

In het Spinozaplantsoen loopt sinds 2013 een uniek project. De Eetbare Ontmoetingstuin brengt buurtbewoners samen en levert heerlijke groente, fruit en kruiden op. Omdat het kernteam van de tuin wat klein geworden is, zijn nieuwe mensen van harte welkom. Kom erbij, je krijgt er veel voor terug!

De tuin heeft een aantal prachtige, vruchtbare jaren achter de rug. Dit jaar is echter wat moeizaam. Deelnemende buurtbewoners zijn verhuisd of hebben even andere prioriteiten. Tel daarbij op dat het behoorlijk droog is geweest. Het team is te klein om de tuin de zorg te geven die hij nodig heeft.

Tuinieren en barbecuen

De Eetbare Ontmoetingstuin heeft dus meer mensen nodig. Tussen maart en oktober zijn we actief. Je leert veel over tuinieren en plukt letterlijk de vruchten van je werk. Ongeveer een keer per maand is er een gezellige tuindag, daarnaast zijn we soms in de avond een uurtje actief. In de zomer hebben we regelmatig gezellige barbecues met producten uit de tuin.

Meld je aan

Woon je in de buurt van het Spinozaplantsoen en heb je interesse om mee te werken in de tuin? Neem contact op: stevenvanderjagt@gmail.com.